Domowa chałwa

Następny przepis w kategorii Domowe jest lepsze. Własna domowa chałwa, zdrowa, bez cukru i można ją przygotować w 10 minut.

Składniki

100g sezamu
2 łyżki miodu (lub miód w połączeniu z inną zdrową alternatywą cukru)

Przygotowanie

Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelnii. Pilnować, aby się zbytnio nie przypiekły- wówczas gorzknieją. Ostudzone ziarna zmielić na gładką masę w młynku do kawy. Dodać miód, wymieszać. Uformować wybrany kształt, owinąć w folię i schłodzić.

Chałwę można wzbogacić o zmielone orzechy, migdały lub pokrojone bakalie.

domowa_chalwa

Źródło przepisu: Biuletyn Szkoły Naturalnego Żywienia Kazimierza Kłodawskiego


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment