Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Wspaniałe ciasteczka dla wielbicieli masła orzechowego, nie są bardzo twarde, szybką znikają z talerza a przede wszystkim są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- najwięcej czasu zajęło mi siekanie czekolady. Deser w sam raz do piknikowego koszyka.

ciasteczka_orzechowe_z_czekolada

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego (nie nutelli) (około 300 g)
60 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru trzcinowego lub brązowego
2 duże jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Utrzeć masło orzechowe, masło oraz cukier w mikserze. Kolejno dodawać jajka cały czas ucierając, dodać mąkę wymieszaną z sodą, zmiksować. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Formować dłońmi małe kulki, spłaszczyć i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm. Piec 13-15 minut w 180 stopniach.

ciasteczka_z_maslem_orzechowym

Źródło przepisu: mojewypieki

Przepis bierze udział w akcji Czas na piknik

Czas na piknik


6 komentarzy »
  1. avatar Kasia Says:

    Przepyszne – dziś je upiekłam 🙂 Tylko naprawdę trzeba formować małe kulki, ciasto wyrasta dwukrotnie 🙂
    Polecam! Na pewno nie zrobiłam ich po raz ostatni 🙂

  2. avatar admin Says:

    Nam również smakowały, pozdrawiam:)

  3. avatar KAROLINA Says:

    hej mogę użyć mąkę pszenną pełnoziarnistą lub inną razową lub gryczaną? 🙂

  4. avatar dhvxhx Says:

    Ile gdzies wychodzi ciasteczek??

  5. avatar admin Says:

    Niestety nie pamiętam:) Ale cała blacha na pewno!

  6. avatar admin Says:

    Nie próbowałam, ale myślę, że tak. Choć efekt będzie pewnie nieco inny.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment