Ciasteczka czekoladowe

Mocno czekoladowe, polecam zwłaszcza fanom gorzkiej czekolady, ciasteczka nie są mdląco słodkie, bardziej przypominają właśnie smak gorzkiej czekolady. Po upieczeniu należy od razu wyjąć je z piekarnika, żeby się nie przesuszyły.

ciasteczka_czekoladowe

Składniki na około 40 ciasteczek

180g gorzkiej czekolady
50g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie

Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać czekoladę i wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu masa powinna być zbita, łatwo formuje się z niej kuleczki, które następnie należy obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulkę lekko spłaszczyć dłonią (na blaszce zachować odstępy gdyż ciasteczka rosną). Piec około 12-14 minut w temperaturze 175 stopni.

ciasteczka_mocno_-czekoladowe


3 komentarze »
  1. avatar zadowolona Says:

    baaaaaaaaaaardzo smaczne

  2. avatar Pyszna Pasja Says:

    Wspaniałę ciasteczka – pyszne i jakie ładne! Właśnie je zrobiłam, dziękuję za przepis: http://pysznapasja.wordpress.com/2012/09/13/pieknie-popekane-ciasteczka-czekoladowe/

  3. avatar Ania Says:

    Witam. Dziś upiekłam ciasteczka. Są wyśmienite. Nie są jednak tak ładne. Posypać je jeszcze cukrem po ostygnięciu? Pozdrawiam

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment