Szybki pasztet z czerwonej soczewicy

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu pasztet z czerwonej soczewicy i szpinaku. Dla mnie był za suchy, więc przy kolejnym razie dodałam więcej oleju. Zamieniłam też zarodki pszenne na słonecznik. Na zdrowie!

pasztet_z_soczewicy_szpinaku

Składniki

250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
3 garście szpinaku
3 ząbki czosnku
60 g ziaren słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz

Przygotowanie

Soczewicę wypłukać, zalać dużą ilością wody i odstawić na noc. Następnego dnia zblendować na papkę. Do zblendowanej soczewicy dodać podsmażoną cebulkę, podduszony szpinak, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pozostałe składniki. Wymieszać, przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  około 40 minut w 200 stopniach.

pasztet_czerwona_soczewica_szpinak

Źrodło przepisu: Kierunek zdrowie


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment