Pita z warzywami

Przepis na chlebek pita pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska Marka Łebkowskiego. Przygotowanie pity jest bardzo proste a podawać ją można z przeróżnymi dodatkami np. sezonowymi warzywami, fasolką po bretońsku, gulaszem itp.

pita_warzywna

Składniki na chlebek pita

500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
około 300 ml ciepłej wody
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Drożdże utrzeć z cukrem i 500 ml ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobić miękkie ciasto, w razie potrzeby dodać wodę. Posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut. Do nagrzanego do 230 stopni piekarnika włożyć blachy wysmarowane olejem. Kłaść placki na gorące blachy w 2cm odstępach. Posmarować wodą i piec około 10-12 minut. Przekroić, wypełnić dowolnym farszem i polać sosem np. czosnkowym.

chlebek_pita

pita_z_warzywami


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment