Zdrowy tort na drugie urodziny

Mały jubilat = duże wymagania. Ma być zdrowo i pysznie. Urodziny dziecka to wspaniała okazja do poeksperymentowania i upieczenia tortu, który nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale który można ze spokojnym sumieniem podać małemu dziecku. Jeśli zależy nam na ograniczeniu cukru czy też glutenu w diecie bez problemu można przygotować przepyszny i zdrowy tort.

Mój powstał z połączenia trzech zupełnie oddzielnych przepisów na spód do tarty, batony kokosowe i galaretkę (pod przepisem źródła).

Jeśli chcemy mieć tort 100% wegański wystarczy masło w przepisie na spód zastąpić roztopionym olejem kokosowym.

zdrowy_tort

Składniki (na tortownicę 22 cm)

Spód

1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów (u mnie migdały)
2/3 szklanki zmielonego siemienia złocistego
6 łyżek masła (roztopionego i ostudzonego)

Baza

300 g wiórków kokosowych
300 g orzechów nerkowca
300 g suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
szczypta soli
cynamon

Galaretka

1/5 szklanki malin
250 ml soku jabłkowego (lub wody)
słodzidło do smaku (np. syrop daktylowy, klonowy)
2 łyżeczki agaru

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy spód do ciasta: składniki wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy i piec 15 minut w 180 stopniach przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić.

Następnie robimy bazę: wiórki i nerkowce należy uprażyć na suchej patelni (około 10 minut) często mieszając. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki (można dolać trochę wody z moczenia daktyli). Na wierzch wylewamy galaretkę, na której układamy owoce. Odstawiamy na zastygnięcia.

Przygotowanie galaretki:

Wymieszać sok z agarem i zagotować. Gotować na mniejszym ogniu około 5 minut czasami mieszając. Maliny zmiksować blenderem z syropem, połączyć z sokiem z agarem.

Źródła przepisu:

Spód: William Davis, Kuchnia bez pszenicy
Baza: vegeluv
Galaretka: am mniam


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment