Wegański (no prawie) tort na pierwsze urodziny (bez cukru)

Mały roczniak inspiruje, aby było smacznie no i zdrowo. Jest to tort, który bez wyrzutów sumienia można podać małemu jubilatowi: kasza jaglana, migdały, płatki owsiane, daktyle no i mnóstwo owoców. Ostatki zostały zjedzone na drugi dzień na śniadanie:) Jedyną niewegańską częścią jest bita śmietana – można pominąć lub zrobić śmietankę kokosową (mi śmietanka kokosowa niestety nie wyszła). Tort jest mocno owocowy i nie za słodki.

Przepis na masę oraz galaretkę pochodzi z bloga ammniam (przepis), natomiast spód z bloga foodmania (przepis)

dscf7743

Składniki:

Spód

1/5 szklanki daktyli namoczonych na kilka godzin
150 g płatków owsianych

Tort

1 szklanka migdałów bez skórki (namoczonych kilka godzin wcześniej)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 łyżki syropu daktylowego
ziarenka z 1 laski wanilii
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody (dałam wodę)
3 łyżeczki agaru
maliny

Galaretka

1/5 szklanki malin lub innych owoców
250 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
syrop daktylowy/klonowy – do smaku
2 łyżeczki agaru

Wierzch

owoce (maliny, borówka amerykańska)
bita śmietana (u mnie bez cukru)

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować na papkę blenderem, wymieszać z płatkami owsianymi i wylepić dno tortownicy (18 cm). Schłodzić. Przygotować warstwę tortu:

migdały zalać 1/2 szklanki wody lub mleka i zmiksować na gładko blenderem. Dodać wanilię i syrop daktylowy, zblendować.

Pozostałe mleko lub wodę wlać do garnka, dodać agar, wymieszać i zagotować (ma bulgotać). Gotować na małym ogniu około 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać masę migdałowo – jaglaną, wymieszać. Dodać całe maliny i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na spód i schłodzić. Kiedy ostygnie i stężeje przygotować galaretkę:

Sok jabłkowy wymieszać z agarem i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Owoce zmiksować ze słodem na mus, dodać sok jabłkowy z agarem i wymieszać. Wylać na tort, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Gotowy torcik ozdobić hojnie owocami, opcjonalnie bitą śmietaną.

 


2 komentarze »
  1. avatar grazka Says:

    Byl bardzo dobry:)super polecam

  2. avatar admin Says:

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment