Ciasto orzechowe

Wyśmienite ciasto z masłem orzechowym. Chrupiące, niskie i dość twarde, pięknie pachnie. Ograniczyłam ilość mlecznej czekolady do 1 tabliczki i myślę, że to w zupełności wystarczy. Piekłam  w kwadratowej tortownicy o średnicy 26 cm.

ciasto-orzechowe

Składniki

1 szklanka mąki pszennej lub żytniej pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego (nie nutelli)
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
1 duże jajko
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 garści grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Masło, masło orzechowe i cukier ubić mikserem na gładką masę, dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Dodać posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Źródło przepisu: bookmeacookie


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment