Ciasto kokosowe z ananasem

Przepyszne, wilgotne ciasto a la Rafaello. Zarówno na niedzielę jak i dla gości.

ciasto_kokosowe_z_ananasem

Składniki (biszkopt)

5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanki cukru
1 mały proszek do pieczenia

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach.

Krem

1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
kostka margaryny

Z ananasów odlać sok i dodać do niego tyle wody, żeby wyszły 2 szklanki płynu. Sok zagotować z 2 łyżkami cukru i na tym płynie ugotować budyń z mąką ziemniaczaną. Ostudzić. Mikserem zmiksować margarynę i dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej.

Okruchy na wierzch

3 białka
1 szklanka cukru
paczka wiórek kokosowych.

Białka ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać wiórki. Piec około 40 minut w 180 stopanich.

Na upieczony biszkopt położyć pokrojonego ananasa, następnie wyłożyć krem i przykryć pokruszonymi okruchami z białek.

ananasowo_kokosowe_ciasto


2 komentarze »
  1. avatar kinga Says:

    WYGLADA FAJNIE TYLKO TA MARGARYNA (SYF)MASLO LEPSZE.KOSTKA CZYLI 250G ? NO I NAPISANE JEST ZE PACZKA KOKOSU CZYLI? POL KG ,25 DKG? POPROSZE PRECYZYJNIEJ.DZIEKUJE

  2. avatar admin Says:

    Z masłem na pewno będzie jeszcze lepsze:) tak kostka 250g. Standardowa paczka wiórek kokosowych to 100-150g- nie ma to aż tak dużego znaczenia:)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment