Ciasto cytrynowe

Łatwe i szybkie w wykonaniu, idealne dla niespodziewanych gości. Ciasto jest w miarę wilgotne o lekko kwaskowym posmaku. Syrop można zrobić ze zwykłego cukru lub cukru pudru. Po upieczeniu w cieście można zrobić dziurki wykałaczką (dość gęsto) żeby syrop mógł ‚dostać się’ do środka.

ciasto_cytrynowe

Lista składników
7 łyżek miękkiego masła,
1 i ¼ szklanki mąki
niepełna szklanka cukru,
1 i ¼  łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki  mleka,
2 łyżki utartej skórki z cytryny
2 jajka,
szczypta soli.
Syrop: 6 łyżek stołowych cukru, 4 łyżki stołowe soku z cytryny, cukier puder do posypania ciasta (niekoniecznie)

Przygotowanie
Łączymy w podanej kolejności masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę z cytryny, jajka i sól. Wszystkie składniki miksujemy, przelewamy do  formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Po upieczeniu dziurkujemy ciasto wykałaczką i polewamy syropem (cukier rozpuszczony w soku z cytryny)

babka_cytrynowa

Źródło przepisu: kuchnia o2


1 komentarz »
  1. avatar elya Says:

    najlepsze ciasto cytrynowe jakie zrobiłam. Od siebie dodałam jeszcze do ciasta (poza skórką) sok z całej cytryny.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment