Ciasteczka jaglane z kremem i owocami

Przepis pochodzi z książki Marka Zaremby Jaglany detoks. Ciasteczka, jak i pozostałe przepisy z książki, są wyśmienite. Detoks Marka Zaremby to wręcz prawdziwa uczta smakosza. Polecam!

ciasteczka_jaglane

Składniki

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (jeszcze ciepłej)
1 łyżka mąki kasztanowej lub kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mieszanki wybranych posiekanych orzechów (np. włoskich, płatków migdałów, sezamu)
1/2 szklanki posiekanej żurawiny
1/2 szklanki ciepłej wody

Na krem:

1 dojrzałe awokado
3 daktyle
1/2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżki karobu
sok z 1/2 małej cytryny

Dodatkowo:

dowolne owoce

Przygotowanie

Do ciepłej kaszy dodać mąkę i wyrabiać ręką. Stopniowo dodawać olej i wodę cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie zwarte. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formować kulki i spłaszczać na grubość około 0,5 cm. Można formować zwilżonymi dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Przygotować krem: wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki krem.

Ciasteczka obłożyć kremem i owocami.


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment