Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa z delikatnie wyczuwalnym alkoholem w kakaowej części. Wilgotna i łatwa do zrobienia, w sam raz do kawy. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

babka_marmurkowa

Składniki

250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
12 g proszku do pieczenia
szczypta soli
0,1 l mleka
20 g rumu (dałam likier miodowy)
30 g kakao

Przygotowanie

Masło utrzeć na puszystą masę dodając w trakcie ucierania cukier i cukier waniliowy. Wbijać kolejno jajka dalej ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy na zmianę z mlekiem. Dodać rum, wymieszać. Odłożyć 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Wysmarować formę (o średnicy 21 cm) masłem i posypać bułką tartą. Wkładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na koniec  wymieszać widelcem. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzić w formie.

Źródło przepisu: Mała szkoła pieczenia


Brak komentarzy »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment